Mijn naam is Twan van den Brand.

Geboren: 1958.

Ik ben journalist en werk voor het Brabants Dagblad.

Momenteel als adjunct-hoofdredacteur.

Daarvoor was ik onderzoeksjournalist en deed samen met bestuurskundige Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg onderzoek naar de invloed en invloedrijken in Oss (2008-'09), Tilburg (2009-'10) en, in combinatie met mijn huidige functie, Den Bosch (2010-'11).

Werkte eerder als buitenlandverslaggever voor het Brabants Dagblad en de voormalige VNU-dagbladen en berichtte onder meer over de val van de Muur, de oorlog in Joegoslavië en de eerste Golfoorlog.

Ik richt(te) mij bovendien op Suriname en Cuba.

Was in de jaren 2000 en 2001 correspondent voor de VNU-dagbladen (de Gelderlander, Eindhovens Dagblad, De Stem, De Limburger en het Brabants Dagblad) in Duitsland, standplaats Berlijn.

In 2006 verscheen van mijn hand bij uitgeverij Balans het boek ‘De Strafkolonie, een Nederlands concentratiekamp in Suriname 1942-1946’.

In 2007 deed ik de eindredactie van ‘Gedreven’, de ongeautoriseerde biografie van voetballer Ruud van Nistelrooy, geschreven door Henri van der Steen en Maarten van Helvoirt. (Uitgeverij De Buitenspelers)

In 2008 was ik adviseur van ‘De vergeten strijders van Oranje’, een film van de Haags/Surinaamse cineast Ramdjan Abdoelrahman.

In 2011 verscheen de documentaire ‘Koninkrijk in Wereldoorlog’ van de Amsterdamse producenten Dorna van Rouveroy van Nieuwaal en Ruud den Drijver. De documentaire is deels gebaseerd op De Strafkolonie. Ik deed research en interviews voor de documentaire en maakte deel uit van de redactieraad. 

Ik ben te bereiken via: twanvandenbrand@xs4all.nl