Kapitein en president

10-02-2011
Hoog bezoek afgelopen weekeinde in het kleine dorp aan de Suriname-rivier, Redi Doti. Niet alleen 'dorpshoofd' Lesley Artist, tegenwoordig lid van het parlement in Paramaribo, was even terug. Hij, de kapitein, ging vergezeld van de president. Jawel Desi Bouterse overnachtte zelfs in het dorp. En wat werd er aan de indiaanse bewoners, de buren van De Strafkolonie, verteld? Lees het hier.


Juist. De wrakkige Carolina-brug wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuwe verbinding. Dat was een van de boodschappen.
Wie meer wil weten over de soap rond de miljoenen kostende brug, die kort voor oplevering voor de achtste keer door een boot werd geramd, wordt verwezen naar het tabblad De Verhalen. Lees daar het eerdere stuk over De Brug, de Botsing en Berlusconi.

De Carolina-brug werd nooit in gebruik genomen. Ruzies over en weer over verantwoordelijkheden duren voort. De straatarme bevolking van Redi Doti moet ondertussen, om naar de bewoonde wereld te komen, elke keer weer geld neertellen voor de veerboot.
Afgelopen weekeinde was er in het dorp, dat aanschurkt tegen het voormalige concentratiekamp Jodensavanne, een 'reŘnie'. Belegd door kapitein en ex-onderwijzer Artist. Hij beloofde zijn dorp, dat geleden heeft onder de binnenlandse oorlog van de jaren '80, nieuwe investeringen, onder meer in woningbouw en toerisme. 
Artist had zijn partijgenoot en huidig president Desi Bouterse natuurlijk niet voor niets meegenomen. Het gaf aan dat de kapitein machtige vrienden heeft. Wie twijfelt dan nog aan beloftes en daadkracht?